A_Island byder på et fantastisk laksefiskeri – og det er ikke kun for de rige. Her får du historien om, hvordan helt almindelige mennesker kan komme til vulkanøen på lakseeventyr til fornuftige priser.

Af Nils Folmer Jørgensen

Den øvre del af Jökla byder på noget spændende fiskeri i de lækreste kløfter.

Den øvre del af Jökla byder på noget spændende fiskeri i de lækreste kløfter.

DET ER IKKE NOGEN HEMMELIGHED, at en del kendte stjerner tager til Island for at fiske laks hver sommer. På en del elve er det ikke bare et eksklusivt beat man har, men en hel elv – så folk kan holde fiskeferie under fuld diskretion. Nogle elve fiskes kun med to stænger i alt!

Naturligvis vil prisen for to stænger, som skal dække lejen være højere end ved en typisk norsk elv, hvor der måske er 300 stænger, som betaler gildet. Dette kombineret med de utrolige mængder af laks, gør det dyrt at være laksefisker på mange af de islandske elve. Men – nu er det ikke alle som har behov for at have en hel elv for sig selv, og man behøver heller ikke fange 10 laks om dagen før det er sjovt vel?

Der findes meget fiskeri på Island, som ikke er særlig kendt uden for landets lavafyldte grænser. Det fleste kender Laxá í Aðaldal og Miðfjardará, som jeg også fisker meget. Så er der de to delvis kunstige Rangá elve, som desværre er det første mange fiskere tænker, når man siger Island.

For at gøre det enkelt: Der er Rangá – og så er der alle de andre, som repræsenterer det virkelige Island. Men der er en masse rigtig gode muligheder heroppe for at fiske laks til fornuftige penge. Island kan i 2013 bestemt matche priserne fra Norge og Skotland. Selvom du kaster dig ud i noget billigere fiskeri heroppe, vil jeg påstå, at der bedre fangstmuligheder, mere plads per stang og ikke nær så hårdt fiskepres som i mange andre lande. Og det betyder en højere kvalitet af fiskeriet.

En klassisk laksenakke på Jökla.

En klassisk laksenakke på Jökla.

Du kan stadig få hele elve, som kun fiskes med to stænger, men ellers er der større elve som er delt op i selvstændige beats. Man kan også fiske de dyre elve tidligt eller sent på sæsonen til en fjerdedel af primetime prisen – og man kan have rigtig godt fiskeri tidligt og sent på sæsonen. Mulighederne er der altså mange af, hvis man kan styre uden om de verdenskendte lakseelve i primetime.
Her er nogle muligheder, som jeg har haft rigtige gode oplevelser med. Disse skal på ingen måde opfattes som et »plaster på såret«, for dem som ikke har råd til at fiske i de dyre elve. Nej, disse er rent faktisk super gode elve, som er til at betale.

ELVEN SOG, som kun ligger 40 minutters kørsel fra hovedstaden Reykjavik, er Islands største kildefødte elv. Den er modsat de fleste andre elve på Island delt op i selvstændige beats, som hedder Bildsfell, Asgardur, Alvidra, Sydri-Bru, Tannastadir og Thrastarlundur. Der fiskes i alt med 13 stænger på hele elven. Det bedste beat både fangst- og kvalitetsmæssigt er Bildsfell. Det er det beat, som har mest plads og variation i fiskeriet. Der fiskes med tre stænger på den cirka syv kilometer lange strækning.

Breiðdalsá byder på et sceneri ud over det sædvanlige.

Breiðdalsá byder på et sceneri ud over det sædvanlige.

Fiskeriet er for det meste med lette to-håndsstænger med flyde­line, men man må også fiske med spinnegrej her. På den nederste del af beatet, er elven meget bred, men ellers mere snæver og med fart på vandet. Her er masser af variation.
Elven åbner d. 1. april, hvor der fiskes store rødding, og der er altid nogle nedgangslaks, men selve laksefiskeriet åbner først den 1. juli og lukker igen den 28. september, hvilket er den typiske laksesæson på Island.

Der er laks hele sæsonen, men der er nogle dage, hvor man virkelig får noget for pengene. Jeg husker to fiskere, som fik 32 laks på to dage op til over 10 kg på flue! Dette var friske laks, men september byder ofte på nogle rigtig gode fangster også.
Bildsfell giver i gennemsnit 500 laks, men i 2010 gav beatet 1.300 til kun 3 stænger! Med til fiskeriet hører et rigtig godt hus med fem soveværelser og dobbeltsenge. Der er, hvad man skal bruge, og det ligger godt placeret lige ned til elven. Så her kan man sagtens få tiden til at gå, og da det ligger tæt ved byen, kan man også tage ikke fiskende gæster med.

Når man ser Nils med denne laks, er det svært at forestille sig samme mand med en karpe. Men faktum er, at Nils, da han boede i Danmark, var en af landets skrappeste karpefiskere, som blot valgte at skifte sine boilies ud med fluer.

Når man ser Nils med denne laks, er det svært at forestille sig samme mand med en karpe. Men faktum er, at Nils, da han boede i Danmark, var en af landets skrappeste karpefiskere, som blot valgte at skifte sine boilies ud med fluer.

Prisen ligger med dagens kurs fra 1.600 kroner/dag/fisker, hvilket inkluderer fiskekort og bolig. Det er hvad et godt hotelværelse koster per nat, så helt urimeligt er det ikke. Selv primetime fiskeri er til at betale. Alle laks over 70 cm skal genudsættes.

ELVEN JÖKLA ligger 660 km fra Reykjavik, men kun 40 km fra Egilsstadir, som er den største by i det østlige Island. Man kan flyve dertil indenrigs. Den er opdelt i en nedre og en øvre del. Den nedre er den, som indtil nu har været laksedelen, men i 2013 åbnede en laksetrappe til den øvre del, som sælges til kun 300-500 kroner per stang/dag.
Det er nyt fiske vand deroppe, som ingen kender til endnu, og så er der tilmed cirka 40 kilomter elv, hvor man kan jage laks, bækørred og rødding.

Den nedre del er dog, hvad vi stadig kalder laksebeatet her. Jökla laksebeated er over 50 kilometer langt, og der fiskes med kun 6-8 stænger, hvilket burde være rigeligt med plads til de fleste. Selve hovedløbet, som er Jökla, er en medium størrelse elv, der fiskes med let to-håndsstang og enhånds på den øvre del. Så er der tilmed tre mindre tilløb, som hedder Fossá, Laxá and Kaldá, hvor man også kan fiske. Med i fiskeriet er også den mindre naboelv Fögruhlíðará. Alle elvene er vidt forskellige, så her har man virkelig god variation på sit fiskeri. Man vil opleve alt lige fra langsomt flydende dybe pools til super hurtigt vand. Der fiskes med alt fra riffling hitch fluer til belastede rørfluer.

Den øverste del af Sog har nogle fede stræk for laksefluefiskeren.

Den øverste del af Sog har nogle fede stræk for laksefluefiskeren.

Fiskeriet bliver bedre hvert år, takket være et lille smolt-udsætningprogram, som hjælper den naturlige laksebestand. I 2011 producrede elven 585 laks.
Det er værd at notere sig, at i midt august er der en overflod af vand i en nærtliggende sø, og det gør det ellers klare vand i Jökla grumset. Men når det klarer op igen, kan man opleve et fantastisk fiskeri. Denne periode vil typisk ligge i september, men det betaler sig at følge med.

Man kan booke sig ind på den fine tilhørende lodge med fuld forplejning og privat værelse.
Prisen ligger med dagens kurs fra 1.500 kroner/dag/fisker. Dette inkluderer fiskekort, men ikke bolig. Selv prime time fiskeri er til at betale her og jeg vil klart anbefale en guide her, for at hyre en guide koster det samme som at leje en 4 X 4 bil – og guiden har bil. Flyv eventuelt til Egilsstadir, hvor guiden kan hente Jer. Alle laks over 70 cm skal genudsættes.

En smuk nystegen laks fra Breiðdalsá til Þröstur, som bestyrer elven.

En smuk nystegen laks fra Breiðdalsá til Þröstur, som bestyrer elven.

ELVEN Breiðdalsá ligger lige over en times kørsel syd fra Jökla. Breið­dalsá en af de finere elve, som også er temmelig dyr, men i september bliver priserne mere medgørlige. Der er mange ting, som er godt ved Breiðdalsá. En ting er, at den ligger i nogle af de smukkeste og mest specielle omgivelse i Island. Noget andet er, at elven – som nok den eneste – producerer nystegne laks hver dag i september. Hertil kommer, at det tilmed er en storlakseelv efter islandske forhold, og det vil sige, at de fleste fisk ligger over 80 cm.

Breiðdalsá er hovedløbet, men tilløbet Tinnudalsá er også med i prisen og rotationen. Breiðdalsá fiskes med let to-håndsstang og Tinnudalsá en-hånds. Ellers dækker en god switch-stang det hele. De to elve har vidt forskellige karakter og giver god underholding til fiskeren. Jeg nyder virkelig at fiske her både i primetime, men også i september, hvor der altid er noget at komme efter i de smukke omgivelser. Elvene fiskes med 6-8 stænger, så igen er der masser af plads.

Tinnudalsa er et tilløb til Breiðdalsá, og hele elven fiskes kun med to stænger. Dette er en af Nils’s yndlingselve.

Tinnudalsa er et tilløb til Breiðdalsá, og hele elven fiskes kun med to stænger. Dette er en af Nils’s yndlingselve.

Tinnudalsá er et beat i sig selv, og der er så mange pools, at det er umuligt at fiske alle på sin tur. Der bliver fanget op til 1.500 laks på de tre måneder elven er åben, hvor 500 af dem er fra september. I juli og august er der fly only, men i september åbnes der også for spinnefiskeri. De to metoder går fint hånd i hånd her, fordi der er så meget plads og så mange laks. Spinnefiskeren kan slet og ret trække nogle laks ud af de huller, hvor vi fluefiskere ikke kan fiske effektivt.

Med til Breiðdalsá hører en af Islands bedste fiskelodges. Alle de fine elve har full-service lodges med super mad, men denne her har bare lidt ekstra, når det kommer til stemningen. Hvert værelse er opkaldt efter en pool på elven, og så er de dekoreret med malerier derfra. Stue og spisested er fyldt med stemning – det fås ikke bedre. Prisen ligger med dagens kurs fra 1.950 kroner/dag/fisker i slutningen af september. Dette inkluderer fiskekort, men ikke bolig. Alle laks over 70 cm skal genudsættes.

Den sidste spænding inden Jökla-laksen kommer i land.

Den sidste spænding inden Jökla-laksen kommer i land.

BLANDA BEAT IV. Selv om denne lille elv bliver solgt under navnet Blanda Beat IV, er det faktisk et tilløb til den store elv Blanda, som hedder Refsá. Den lille elv udmærker sig ved at være en klassisk lille islandsk lakseelv med sprit klart vand, som kun kan fiskes med en-håndsstang og flydeline. Der er denne type fiskeri, jeg bedst kan lide og en af grundene til jeg i sin tid flyttede herop. Denne elv her har mange rigtig fine små pools, hvor man kan se laksene – og det giver mulighed for at afprøve nogle spændende teknikker. Dette er det helt rigtige sted at fiske med riffling hitch og fluer i str. 12-18.

Elven fisker fra den 20. juni til 20. september. Den bliver farvet i midt august, men så kommer der til gengæld et ryk, når vandet klarer op i september. Mest sikkert er det at fiske de to sidste uger i juli.
Der fiskes med tre stænger på hele elven, som kun sælges som pakke. Prisen starter ved 1.400 kroner/dag/fisker. Dette inkluderer fiskekort, eget hus med masser plads – samt eget værelse. De dyre dage kan også købes til fornuftige penge her. Hvis I er til større elve med to-håndsstænger, kan der fiskes på selve Blandas Beat 2 og 3 for samme pris, men der vil jeg anbefale en guide. Der er cirka 2,5 timers kørsel fra Reykjavik.

Tilbage til gydevejen.

Tilbage til gydevejen.

LEIRVOGSÀ. En mindre elv, som ligger lige nord for Reykjavik. Der er otte kilometer lakseførende lækkert vand til snigefiskeren. Der kan til tider være rigtig knald på fiskeriet, og de kun to tilladte stænger har fanget op til 1.200 laks på de tre måneder elven er åben! Den er dyr i midt juli-august, men tidligt i juli og i september kan der være godt fiskeri til en lavere pris – og her må der både fiskes med orm og flue.

Prisen ligger med dagens kurs fra 1.950 kroner/dag/fisker i slutningen af september. Dette inkluderer fiskekort, men ikke bolig. Elven er helt perfekt, hvis man har familien med.
Dette er kun et udpluk af de mange elve, som jeg kender til og fisker. Jeg har haft en del folk oppe at fiske, som er blevet overrasket over, hvad der rent faktisk findes af godt fiskeri til fornuftige penge. Så bliv ikke skræmt væk af historierne fra de dyre elve. På Island er der plads til næsten alle.