tun-hoved

Af Jens Bursell

Så skete det! En af de kæmpestore blåfinnede tun, der huserer i gigant stimer ude i Skagerrak lige nu, blev i mandags – den 19/9 fanget og genudsat af to danske lystfiskere fra dansk udgangshavn og i dansk farvand. – Fisken huggede efter to timers fiskeri kl 17.05, og det blev til den vildeste fight, fortæller de to fangere, der ønsker at være anonyme. – Den kæmpestore blåfinnede tun tog uden problemer 200 meter udløb hele vejen ned til bunden i første udløb, fortsætter de. – Efter en halv times benhård fight, kom fisken til overfladen, hvor den leverede den sidste del af fighten. På et tidspunkt havde vi over 500 meter line ud til fisken, men efterhånden kom den tættere på. Vi havde hånden på forfanget 3-4 gange, før det lykkedes os at få fisken ind til bådsiden, hvor tunen, der var ekstremt tyk, blev målt til 303 centimeter. Kæmpetunen blev genudsat  kl. 18.13, og fighten tog således en time og otte minutter.

tun-2

–        Vi havde stort fokus på, at det var ekstremt vigtigt, at fisken blev genudsat uden skader, fortsætter fangerne deres beretning. – Derfor blev der ikke gjort noget ud af at få taget gode fotos. På de viste fotos ser du dog tunen lidt fra båden – samt tunen helt inde ved båden med hånden på forfanget. Der var to mand på båden – den ene holdt i halen og den anden afkrogede hurtigt fisken, mens den var i vandet hele tiden. Et øjeblik senere baksede fisken med halen og svømmede retur til sit rette element i fin form. Fighten var en fantastisk oplevelse – ligesom det var helt vildt at se de kæmpestore stimer. Den dag, hvor vi fangede fisken, så vi mindst hundrede store tun springe helt fri af overfladen, slutter fangerne.

Selvom der var tale om en potentiel Danmarksrekord, blev fisken selvfølgelig ikke vejet, da det ville have skadet den, så den ikke kunne genudsættes uskadt og i live. Fangerne – som har noget at ha´ det i – skyder selv fisken til minimum 400 kilo, men vi har talt med andre, der mener, at den måske har været tungere. Storfangeren Thomas Petersen, der er en erfaren biggame fisker, har selv fisket catch & release efter blåfinnet tun i Canada, hvor han kan rapportere om en fisk på 289 centimeter, som vejede 990 lbs eller 448 kilo – og den var ikke engang specielt tyk. Eftersom den genudsatte danske tun på 303 centimeter, der er bevidnet af en pålidelige kilde, var virkelig tyk, er det – set i Fisk og Fris optik – yderst sandsynligt, at den er større end den glædende danske lystfiskerrekord på 372 kilos taget i Øresund af Knud Kyvsgaard i 1950. Du kan læse meget mere om fangsten og den aktuelle situation omkring tunene i november udgaven af Fisk & Fri.

tun-3

P.t. er det ikke tilladt at fiske målrettet efter tun i dansk farvand – hverken som lyst- eller erhvervsfisker. Vi må dog håbe at fangsten af denne prægtige kæmpetun, der som nævnt blev forsigtigt genudsat – kan blive starten på en seriøs debat om en snarlig tildeling af kvoter til bæredygtigt catch & releasefiskeri i dansk og skandinavisk farvand.

Alt tyder på, at der er masser af fisk derude: Ifølge ICCAT – International Commission for the Conservation of Atlantic Tuna, er gydebestanden af blåfinnet tun voldsomt stigende. Da vi i Danmark oplevede kronede dage med tunfiskeriet i 1950´erne toppede gydebestanden af tun på 300.000 tons, men siden har den været nede på omkring det halve. Bare inden for de sidste 10 år er gydebestanden dog steget med en faktor 3-4 – og i 2013 blev bestanden ifølge ICCAT estimeret til hele 585.000 tons. Disse estimater kan være behæftet med en del usikkerhed, men én ting er sikkert: Der er massevist af tun i dansk farvand lige nu.

Fangsten viser, at det at fange tun og genudsætte den i levedygtig stand selvfølgelig også er muligt i Danmark – præcis som det er muligt i andre lande, hvor bæredygtigt catch & release efter tun fungerer fint.

Det, at kæmpetunen blev fanget og genudsat i perfekt levedygtig stand, bør være en øjenåbner for alle beslutningstagere og politikere: Bæredygtigt tunfiskeri herhjemme er muligt – og det vil ikke blot være helt fantastisk for lystfiskerne. Det vil også kunne give en kæmpestor socioøkonomisk gevinst for det danske samfund.

Fisk & Fri opfordrer hermed alle, der overvejer at gøre den anonyme lystfisker kunsten efter – at stoppe op og tænke sig om en ekstra gang. Nu er fisken fanget – og man har bevist, at det kan lade sig gøre at fange kæmpetun i Danmark: Stop her, mens legen er god.

Hvis vi på den lange bane skal blive taget seriøst som lystfiskere, er det vigtigt at lade politikere og beslutningstagere få arbejdsro til at sikre en dansk tunkvote, hvor bæredygtigt lystfiskeri selvfølgelig skal tænkes ind som et vigtigt og bærende element. Dette gøres bedst ved, at alle lystfiskere er deres ansvar bevist og venter med at fiske mere – indtil der forhåbentlig kommer en tilladelse til at gøre det fuldt lovligt. Eller sagt på en anden måde: Drømmer du om at fange en dansk kæmpetun – så slå koldt vand i blodet. Derved vil du gøre både dig selv og alle andre danske lystfiskere en stor tjeneste. Fiskene er der nu det ved vi – og det fremtidige lystfiskeri efter blåfinnet tun, skal ikke sættes over styr, fordi lystfiskerne ikke respekterer det stadigt gældende forbud mod fangst af tun i danske farvande.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This