FORSKERE fra Danmarks Fiskeriundersøgelser ved DTU udvider forsøg med ny mærkningsteknologi for at knække gåden om den truede åls gydevandring. Det sker i samarbejde med forskere fra syv europæiske lande i projektet "European eel in the Atlantic: Assesment of their decline (EELIAD), som EU har støttet med knap 2.7 millioner Euro (ca. 20 millioner danske kroner).

Forskerne har fået udviklet verdens mindste pop-up satellitsender, da mærket ikke må være større, end at ålen kan svømme med det. Traditionelle akustiske mærker duer ikke til at følge ålen, da rækkevidden af dem er for kort – kun ca. en kilometer. Det store forskningsprojekt med mærkning af ål er en direkte følge af Galathea-ekspeditionens åleprojekt, "Den europæiske ål". Her mærkede forskere fra Danmarks Fiskeriundersøgelser ved DTU, som de første i verden, europæiske ål med pop-up-mærker (mærker som frigøres og stiger op til havoverfladen). I det europæiske projekt vil forskerne i efterårene 2008 og 2009, ledet af seniorforsker Kim Aarestup fra Danmarks Fiskeriundersøgelser ved DTU, mærke 400 gydemodne glasål ved udvalgte europæiske kyster fra Norge over Baltikum til den engelske kanal, irske vestkyst og den franske og portugisiske atlanterhavskyst.

Ålene bliver mærket med elektroniske pop-up mærker. Når ålene senere sætter kurs mod Sargassohavet registrerer satellitmærkerne lys, dybde og temperatur undervejs. De data bliver sendt til forskerne via satellit, når mærket på et i forvejen bestemt tidspunkt, bliver frigivet og stiger til havoverfalden. På baggrund af informationerne kan forskerne med modelberegninger kortlægge ålenes rute til Sargassohavet.

Vi håber denne viden kan være med til at bidrage til et bedre ålefiskeri for lystfiskere i fremtiden.

Læs hele nyheden hos DTU.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This