Vinterfiskeriet i det nordlige Øresund er primært kendt for sit drivfiskeri – samt meget omdiskuterede bulefiskeri. Men der er andre giftige alternativer. Fisk & Fri har taget en snak med havfiskeren Peter Scheibye som har dyrket bundmede på Sundet det sidste årti – og har haft god succes med det i år også.

Tekst Andreas Aggerlund Foto: David Thormar og Peter Scheibye

Det er et velkendt faktum, at torskene samler sig i det nordlige Øresund om vinteren, og det har lystfiskerne gennem årtier nydt godt af. Områdets mange turbåde og ikke mindst småbåde fanger hvert år godt med torsk i det snævre sund og ofte i pæne størrelser. De primære teknikker er bule-, driv- og kastefiskeri, men der er også nogen, som har stor fremgang med bundmede. En af dem er Peter Scheibye fra Jan & Bo’s lystfiskershop i Helsingør. Peter har gennem de sidste mange år fisket målrettet efter torsk med bundmede. – Det giver både flere og større fisk, fortæller han. Her får du hans tips til et anderledes vinterfiskeri på Øresund.

– Jeg læste første gang om agnfiskeri efter torsk i et ældgammelt nummer af Fisk & Fri, hvor Jens Plough Hansen berettede om, hvordan han kastefiskede med sild efter buletorsk, forklarer Peter og tilføjer, at det har været hans primære teknik siden.

– BUNDTAKEL OG AGN er i dag min absolutte favorit, når jeg driver over fiskene. Det er en yderst effektiv og ikke mindst skånsom teknik, som ikke giver fejlkrogninger. Jeg har det rigtig godt med at alle mine fisk er 100% bidefisk. Desuden sorterer både de store agn – samt dybden de bliver fisket på – også de mindste fisk fra. Faktisk er det sjældent, at vi fanger fisk under fire kilo.

Det bundnære og inaktive fiskeri forstyrrer ikke fiskene i samme grad som fx pirkefiskeri, hvor store pirke danser rundt i stimerne. Vi kan ofte drive mange gange over en bule uden at sprede den, som andre teknikker gør. Og når vi får uønsket fisk, kan vi let genudsætte de ofte yderligt krogede fisk.

Selvom vinterfiskeriet er det primære, kan medefiskeriet dyrkes hele året. Om sommeren har vi også haft held med at mede over fiskene med glideflåd.

RIGGET til fiskeriet er et almindeligt glidetakel fisket ca. 25 centimeter over bunden. Vi agner silden med to trekroge i størrelse 4/0 eller 5/0. Stængerne er ikke så vigtige; både tunge kastestænger og kortere pirkestænger er gangbare, bare de har rygrad nok til at løfte en måler op gennem strømlagene. Hjulet skal selvfølgelig være af en ordentlig kvalitet, da der til tider skal presses til. En hovedline med en brudstyrke på cirka 20 kilo er som regel nok, og taklet bindes på en forfangsline, som har en brudstyrke der ligger fem kilo under hovedlinen. På den måde mister man ikke en farlig masse dyr fletline, hvis rigget sætter sig – hvilket det iøvrigt sjældent gør. Alt afhængig af strøm og dybde fisker vi med 100-280 grams lodder. Det skal være nok til at holde bund, men heller ikke mere.

Jeg dyrker mest mit fiskeri fra mindre turbåde, men har også testet det fra småbåde, hvor det selvfølgelig fungerer lige så godt. På større turbåde er der med denne teknik for mange liner i vandet, og det ender ofte med kludder, slutter Peter og tilføjer, at det bundnære fiskeri gennem årene også har givet en del langer som bonusfangst.

Box

Langer fra Øresund

Snakker man vinterfiskeri på Øresund vil de flestes tanker nok blive ledt hen på bule- og drivfiskeri efter store torsk. Det er da også under det omdiskuterede bulefiskeri, at der den seneste tid taget et pænt antal af mindre langer i den nordlige ende af Øresund. Ja, faktisk så mange, at men kan begynde at overveje målrettet fiskeri efter arten.

På redaktionen har vi i skrivende stund kendskab til mindst ti fangster af langer på denne side af nytår, og rapporterne fortsætter med at drysse ind. Senest en lille lange fanget af David Thormar under torskefiskeri fra småbåd. Men også gæsterne på turbådene har haft held i sprøjten med den langstrakte torskefisk. Der er beretninger fra turbådene Sandmanden og Juventus, hvor gæsterne på blot én uge fangede tre langer. Den første, en fin 6,5 kilos fisk, blev taget fra Sandmanden og de to andre på henholdsvis 3 og 4,75 kilo, kom ombord på Juventus – i øvrigt på samme dag.

Den bundlevende og i øvrigt utroligt velsmagende fisk optræder typisk omkring vrag eller andre bund­strukturer, hvor den i stor stil bliver fisket på i andre danske farvande. Langer fanges lettest på bundtakler med agn, og det er da også denne teknik, der ville være det oplagte valg til målrettet fiskeri i Øresund.

 

Billedtekst

17 fisk på en søndagstur med den største på respektable 9,2. Lidt har også ret. Her ses David Thormar og Peder Lichtenberg med en lille lange fra det nordlige Øresund.

    Share This