– Sidste år var jeg heldig at lande en smuk, blank forårslaks d. 29. Marts, fortæller Niels Lynggaard. – Derfor har jeg også haft høje forventninger til forårsfiskeriet i Gudenåen, men har måtte sande, at de blanke forårslaks ikke ligefrem springer i armene på én i Gudenåen.

– Jeg har nok været afsted cirka 15 gange i år af forskellig varighed, fortsætter han. – Og jeg har været rigtig grundig på samme stræk, som jeg fik den fine 2019-laks på, hver gang jeg har været afsted. Jeg har været afsted fra morgen til aften flere gange og besøgt både Langå og Bjerringbro’s vand. 

– Normalt fisker jeg udelukkende med spinner, opstrøms, måske mest fordi orm/reje fiskeriet er lidt for passivt/langsomt til min smag. Der skal ske noget, og jeg skal ud over noget vand. Det har været lidt sløjt med fangsterne på Langå’s vand her i maj, og det har virket lidt som om, at fiskene var svømmet videre op ad åen. 

– Jeg havde sat vækkeuret til klokken 4.30, og havde ambitioner om at være rigtig tidligt ved åen, men sov lige lidt for længe og vågnede først klokken 6. Da jeg havde en aftale om halv-sen frokost, var jeg lige ved at droppe fisketuren, da alle de mange 0-ture var begyndt at æde af troen på “projekt blank forårslaks”. 

– Heldigvis tog jeg afsted alligevel. Da jeg stod ved åen klokken 7.15, var forholdene rigtig fine. Men jeg måtte alligevel hanke op i mig selv og gentage for mig selv, at “I dag bliver det til laks” for at holde troen i behold. Jeg startede fiskeriet 50 meter nedstrøms der, hvor jeg havde fået min forårslaks sidste år. Og faktisk har jeg også mistet laks på samme sted to gange sidste år, så jeg har altid en spænding i kroppen, når jeg nærmer mig “mit sted”… 

– Jeg satte samme spinner på, som jeg fangede på sidste år. En hjemmelavet kondomspinner på 22 gram i sort med fluo-rød bagkrop, sølvblad og en syleskarp Owner krog. Jeg fiskede grundigt og målrettet op til mit sted. Her lagde jeg flere kast opstrøms mod modsatte brink, et par kast op i midten af strømmen og et par kast ved egen brink. Men de var intet hug. Jeg gik fem meter længere frem og tog et par kast til.

– Jeg mærkede egentlig ikke hugget. Men linen blev pludselig strammere, og jeg hævede stangen. Dunk-dunk-dunk… Den var god nok, det var fisk. Og så tog den fat! Min bremse står altid hårdt, men denne her tog bare et langt, solidt udløb. Shiiiit… Jeg fik bakset nettet af ryggen og hevet håndtaget ud. Jeg fik presset laksen tættere på, med lidt strammere bremse, men endnu en gang tog den et solidt udløb og bremsen hvinede bare derudaf. Jeg overvejede, om jeg skulle følge efter, da den prøvede at komme ind under brinken.

– Heldigvis fik jeg den presset ud af brinken og vendt igen. Den svømmede nu nedstrøms mod mig så hurtigt, at jeg troede den var smuttet. Men da jeg fik strammet op, var den der heldigvis endnu. Nu var den presset helt nær og buldrede lidt rundt i overfladen. Den var stor – rigtig stor. 

– Da jeg mente, den var klar til landing, trak jeg den tæt på brinken. Den snød mig og lykkedes med at komme ind i sivene ved brinken under mig. Laksen fik held til at trække line rundt om nogle siv, og begyndte så igen at trække line af hjulet – samt svømme opstrøms. Min line pegede direkte ned foran mig rundt om sivene, mens jeg kunne se laksen tre meter til højre rive og flå i linen. Jeg troede ærlig talt, at det var enden på historien, da det er opskriften på en katastrofe! Jeg gav nogle korte ryk for at komme fri, mens jeg overvejede, hvad jeg skulle stille op. Heldigvis kom jeg fri af sivene, og jeg kunne presse laksen ud foran igen. To minutter senere var den helt klar til landing og kunne trækkes direkte hen over mit laksenet samt glide pænt ned i nettet. 

– Sikke et drama! Jeg måtte lige sidde et par minutter og sunde mig, før jeg ringede hjem for at rapportere om min forløsning. Jeg havde fisket ca en halv time og fightet i 10-15 minutter. Mens jeg sad på brinken viste endnu en pæn laks sig i overfladen, men jeg var færdig for i dag. Laksen var 93 cm, og vejede 7,915 kilo – inklusiv spinneren, som sad helt inde i gabet på laksen.

– Skønt når det lykkes, og ekstra fedt at det var samme sted som sidste år på samme spinner. Mon jeg kan gentage succesen i 2021?

 

Havørred - Refleksioner på kysten

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This