Havfiskeriet på de britiske øer byder på en artsrigdom, som vi ikke er vant til i de hjemlige farvande. Står havål, hajer og rokker højt på ønskelisten, er det bare med at komme af sted. Udover at være utroligt spændende, er fiskeriet tilmed også rigtigt billigt.

Af David Nielsen

 

Grejxperten

 

Rokker er en spøjs art, og der er masser af dem i farvandene omkring Wales.

Rokker er en spøjs art, og der er masser af dem i farvandene omkring Wales.

DET ER SLUTNINGEN AF JUNI, solen står højt på himlen, og vi ligner en flok charterturister, som vi står der i vores shorts og skjorter på dækket af det walisiske skib, Unity. Der er havblik og turen fra Barry, tværs over Bridgwater Bay er en ren fornøjelsestur. Inden vi kan komme i gang med at fiske gråhajer, som er målet for dagens fiskeri, skal der skaffes frisk agn. Dette viser sig desværre at være lettere sagt end gjort, og efter et par timers fiskeri, er det ikke mange makreller, vi har fået i baljerne. Vores skipper, Pete, mener at det på tide at komme i gang med det rigtige fiskeri og ankrer båden op. Havfiskeri i Wales er noget helt andet, end vi er vant til herhjemme. Det foregår fra opankret båd og oftest i stærk tidevandsstrøm. Grejet er også helt anderledes, da der benyttes lange og lette uptide-stænger og store ankerbly.

Første fisk melder sig på båden i den walisiske strøm – og tre nye arter følger

Rokker er en spøjs art, og der er masser af dem i farvandene omkring Wales.

Rokker er en spøjs art, og der er masser af dem i farvandene omkring Wales.

Michael er først med en små­plettet rødhaj og Lars følger efter med en af de små hajer. De første hajer vækker glæde, når man ikke har fanget dem før, men hurtigt bliver arten en plage under alt fiskeri. Medhjælperen, Gary, der er en karseklippet gut med solide overarme prydet med tatoveringer, hiver pludseligt et stort boldtræ frem. Han ligner stereotypen på en hooligan, og man kunne hurtigt blive bange, hvis man ikke kendte hans hensigter. Den rare fyr skal blot mose en spandfuld makreller og blæksprutter til en rubby-dubby, som skal lave et duftspor, der forhåbentligt vil lokke gråhajerne til.

Peter Scheibye og Michael Andersen nyder det gode sommervejr og fine fangster af henholdsvis haj og havål.

Peter Scheibye og Michael Andersen nyder det gode sommervejr og fine fangster af henholdsvis haj og havål.

Peter fanger en double af rødhajer, på det dobbelte krogsæt, og Gary lander også en af de små terrorister. Jeg får et godt hug og synet af den bøjede stang, lokker Pete ud af styrehuset. Han er overbevist om, at det er en gråhaj, og han gør sig klar til at lande hajen med en tailer. Efter en fin fight, ser vi endelig omridset af hajen i vandet. Fluks er Pete over den med sin lasso og får halet gråhajen indenbords. Vi vejer hajen til 10,4 kilo, tager en stribe hurtige billeder og så får den sin frihed igen. Efterfølgende fanger Peter en storplettet rødhaj, Lars fanger sin første havål og vi har således alle fanget minimum én ny art hver på første fiskedag.

Rokkefiskeri på andendagen i Wales

Skibet Unity ligger i havnebyen Barry, og har god plads til en mindre gruppe fiskere.

Skibet Unity ligger i havnebyen Barry, og har god plads til en mindre gruppe fiskere.

ANDENDAGEN starter med rokkefiskeri, og Michael fanger hurtigt en small eyed ray. Mens den afkroges får jeg hug og lander kort tid efter også en rokke af samme art. Michael fanger endnu en rokke, og Pete fanger en tværstribet knurhane. Lars og Michael, Peter og Pete blander sig også i rokkefangsterne, og de flade skabninger vælter ind i en lind strøm. Tidevandet løber efter noget tid for stærkt til, at vi kan fiske efter rokker, så vi skifter plads.

Efter lidt tid fanger Peter en stjernehaj. Lars lander en glathaj, og det samme gør jeg et øjeblik efter. Vi kan således få taget et fællesbillede af vores fangst, som er en ny art for os begge. Pete får også lige sneget sig med på billedet med en fin stjernehaj. Alle fanger skiftevis stjerne- og glathajer, og disse vejer mellem to og fire kilo. Vores agnbeholdning bliver hurtigt kritisk lav, så jeg skifter over til et makrelforfang for at prøve at fange lidt agn. Peters næste haj er dagens mindste, men hvad gør det, når det viser sig at være en gråhaj. Makrellerne vil ikke lege med, men pludseligt er der en god fisk, som hugger på makrelfjerene. Jeg tror egentligt, at der er tale om en lubbe, for fisken pisker rundt under båden. Det viser sig dog at være dagens største glathaj, der vejer fem kilo

Når først fiskene var fundet var det ikke usædvanligt at to eller flere stod med bøjet stang på en gang.

Når først fiskene var fundet var det ikke usædvanligt at to eller flere stod med bøjet stang på en gang.

På tredje og sidste fiskedag sejler vi forbi Roger Moores landsted på vej mod første fiskeplads, og i stil med de forrige dage, vælter det ombord med nye arter og eksemplarer. Der er ingen sværvægtere i blandt, men for mange havfiskere, inklusiv mig selv, er det dybt fascinerende at fange så mange nye arter på bare tre dages fiskeri. Wales kan bestemt anbefales for dem, der har lyst til at prøve noget nyt og anderledes, og ikke har det store budget til en tur.

Vil du til Wales: En havfisketur til Wales kan gøres forholdsvis billigt, og bor man fx på Sjælland, så vil det formentligt være billigere at tage på en tre dages fisketur til Wales end en tredages tur med en kutter fra Vestjylland. Faktisk vil dette nok også være tilfældet uanset, hvor du bor i landet.

Transport: Man får nærmest kastet en flybillet til London i nakken hos et af de mange lavpris flyselskaber. Vi fløj med Ryan Air fra Billund til Stansted og kørte derfra i lejebil til Wales – en køretur der tager tre-fire timer. Alt grejet forefindes ombord på båden, så vi havde kun håndbagage med og behøvede derfor kun en mindre lejebil. Man kan selvfølgelig flyve direkte til Cardiff, men flybilletter der til er dyre, og der er mange tusinde at spare ved at rejse via England

En small eyed ray er kommet op, det var en af mange nye arter som det danske team fik på dæk.

En small eyed ray er kommet op, det var en af mange nye arter som det danske team fik på dæk.

Overnatning: Vi boede på Bed & Breakfast i den lille hyggelige by Cowbridge, som ligger en halv times kørsel fra havnen i Barry, hvor vi sejlede fra. Der findes et utal af Bed & Breakfast i området, og de findes ved simple google-søgninger. Man kan snildt bo i byen Barry, og derved bo tæt på båden man fisker fra.

Fiskeri: Vi fiskede fra båden, Unity, med skipper Pete, med udgangspunkt fra byen Barry. Alt efter sæson fiskes der efter havål, havbars, forskellige arter af rokker, rødhaj, gråhaj, glathaj, stjernehaj, pighaj, blåhaj , sildehaj og mange andre arter

Pete kan kontaktes på tlf.: +44 797033403

Har du spørgsmål til fiskeriet i Wales, eller ønsker du at deltage på en tur derover, kan du kontakte Peter Scheibye på tlf. 40 95 83 84 eller på e-mail: scheibye1@live.dk

Peter fisker i Wales fem til seks gange om året og har stor erfaring med fiskeriet derovre.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This