Der er noget magisk over at fange fisk fra isen. Det barske vejr, de smukke omgivelser og det til tider ekstremt visuelle fiskeri, er hver især med til at gøre en isfisketur uforglemmelig. Følg med den dygtige unge lystfisker Emil Klinke Jensen på en tur til Jämtlands frosne søer. Af Emil Klinke Jense

 

Havørred - Refleksioner på kysten

 

Artikelforfatter og kammeraten med en fjeldørred i den grove ende af skalaen – et fornemt trofæ fra det iskolde Jämtland.

Artikelforfatter og kammeraten med en fjeldørred i den grove ende af skalaen – et fornemt trofæ fra det iskolde Jämtland.

SOLEN er lige stået op over Frösön, Östersund, og jeg kigger ud over den frosne Storsjö, som vores ven og vært, Lars-Göran, bor ned til. Jeg tager en dyb ind­ånding af den super-friske, iskolde luft. Magnus råber til mig. – Emil, vi kører lige om lidt!. Jeg løber op ad den stejle kælke bakke, som vi har lavet dagen før. Alt er pakket og klart til at vi kan tage af sted. Lars-Görans kone, Bitte, og de to hunde står og kigger på os, mens Magnus og jeg når at slås lidt i sneen, inden vi kører. Turen til Landösjön, hvor vi skal fiske er lidt lang, men vi ser tit et eller andet på vejen – fx elge, rådyr og rensdyr, hvilket gør køreturen utrolig spændende. Fremme ved søen tømmer vi bilen og placerer vores ting på snescooterens anhænger. Jeg sætter mit GoPro fast på huen, så jeg kan filme den fede køretur ud til det sted på søen, hvor vi skal fiske. Vi kører med 60 km/t over isen hen i nærheden af andre, som allerede er i gang med at bore huller i isen. Inden længe er vores maddiker også klar på krogen og på vej ned i dybet. Over blinket sidder der en attraktor, som giver et pulserende og lokkende lys, så fiskene lægger mærke til agnen.

Unge Emil holder koncentrationen ved hullet. På de stille dage kan der kan være langt mellem huggene, men heldigvis får man varmen af at bore nye huller.

Unge Emil holder koncentrationen ved hullet. På de stille dage kan der kan være langt mellem huggene, men heldigvis får man varmen af at bore nye huller.

VI FISKER EFTER FJELDØRRED på cirka 20 meters dybde – midt ude på den frosne søs barske vidder – og her er helt stille. Det er koldt, men vi har godt med tøj på, og vi kan ligge eller sidde på rensdyrskind, som Lars-Göran har med. Isen sprækker og giver lyd fra sig en gang imellem, så man bliver helt forskrækket, men det er ikke farligt, da isen er 70 centimeter tyk. Vandet er koldt og man skal tit hjule op for at sætte nye maddiker på – de har det nemlig med at holde op med at bevæge sig. Foruden fjeldørred fanger vi også en hel del helt, aborrer, knuder, stallinger og bækørreder. Noget af det sjoveste fiskeri er efter helt og stalling på vand, der kun er 20-100 centimeter dybt. Man kan ligge og kigge ned i hullet og tydeligt se fiskene kredse rundt om agnen. Når en fisk beslutter sig for at tage agnen, står den helt stille foran maddikerne og suger dem ind i sin mund. Engang lå jeg og så det ske, og jeg glemte næsten helt at give tilslag af bar befippelse. Det er meget forskelligt, hvor meget man fanger her på den knagende is, og det kan være alt fra 10 fisk om dagen til ingen fisk på en hel dagstur. Første gang jeg var med, var jeg kun seks år. Vi tog ud til en sø og begyndte at fiske, og da der var gået mindre end 10 minutter, råbte jeg: – Far, far jeg har fanget en fisk! Min far troede ikke rigtig på det, men da han kom over og hjulede op hang der en lille, fin helt for enden af linen og dinglede.

Transporten til fiskevandet er absolut en del af oplevelsen når man isfisker. Især hvis det som her foregår på lynhurtige snescootere.

Transporten til fiskevandet er absolut en del af oplevelsen når man isfisker. Især hvis det som her foregår på lynhurtige snescootere.

DE FLESTE FISK, som vi fanger, tager vi med hjem og spiser. Jeg kan anbfale at stege dem i smør med kartofler og citronsovs til. Når vi så kommer hjem fra den lange fisketur, står den på ren råhygge. Hvis vi ikke har fisk med hjem, laver Bitte elggryde, som hurtigt bliver tømt af de sultne isfiskere. Bagefter sætter Magnus og jeg os ind på vores værelse og ser dvd-film, imens vi spiser slik og dessert. Sådan en fisketur er lige til at holde ud. Isfiskeri er for alle, der godt kan lide at være ude i naturen, også selvom det er koldt. Östersund i Sverige er helt klart mit fortrukne sted til alt, der har med sne og is at gøre. Og man kan i hvert fald være sikker på, at isen holder helt hen til starten af maj. Når vi har fisket i et godt stykke tid, så tænder vi op i grillen eller laver et bål på isen, hvor vi griller pølser – og der skal en hel del til for at smelte igennem isen… Følelsen af at stå ude midt på en frossen sø med en rygende varm hotdog i -20 grader, er ikke noget man prøver hver dag. Det er bare med at komme afsted.

Kogekaffen smager ikke dårligere når man er midt ude på en tilfrosset sø – tvært imod.

Kogekaffen smager ikke dårligere når man er midt ude på en tilfrosset sø – tvært imod.

Info Hvis du selv vil prøve isfiske-eventyret, arrangerer Go-For-It i Östersund ture med snescooter, hundespand eller hvad man ønsker. Princippet er, at man bare skal møde op i sit private tøj, så sørger de for resten! De har det helt rigtige grej: www.goforit.se

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This